Stresszkezelés

Kinek ajánlom?

Mindenkinek. Rohanó világunkban olyan mennyiségű inger ér bennünket, amelynek feldolgozásához új, speciális technikák és módszerek kifejlesztésére van szükségünk. A stresszkezelő és relaxációs technikák elsajátítását erre képzett terapeuták képesek megfelelően átadni.

Miért fontos ez? A fokozott stressz által kiváltott fizikai reakciókat mai életformánk mellett nem tudjuk megfelelő módon levezetni, ami testi-lelki megbetegedéshez vezethet. A cukorbetegség, elhízás, szívproblémák, gyomor-bél rendszeri zavarok korai stádiumukban komoly életmódváltással, és a stresszkezelés technikáinak elsajátításával megfékezhetők, további káros szövődményeik megelőzhetők. Amit a befektetett energiával nyerünk, az a szemlélet, mely lehetővé teszi számunkra egy békésebb, nyugodtabb és egészségesebb élet megteremtését.

Kifejezetten ajánlom a relaxációs technikák megtanulását

  • nehéz élethelyzetben, fokozott kihívások idején
  • lelki megrázkódtatás után, ha az akut probléma kezelése megtörtént, és a lelki egyensúly visszanyerése a cél
  • olyan állapotokban, melyeken változtatni nem lehet, ám a testi-lelki életminőség javítása szempontjából szükséges az alkalmazkodás
  • krónikus és pszichés betegségek kiegészítő terápiájaként (pl. daganatos betegségek, pánikbetegség, szorongásos-depresszív zavarok)
  • veszteségek feldolgozása esetén

Milyen módszereket alkalmazok?

Az autogén téréning egy 12-15 találkozás alatt elsajátítható relaxációs módszer, mely alkalmassá teszi a klienst bármilyen helyzetben ellazulni, képessé válik nyugalmát visszanyerni, indulatait fékezni, erős érzelmeit megfelelően kezelni.

A gyakorlatok megtanulása mindennapi otthoni készülést, naplóvezetést, elköteleződést igényel, így azoknak a klienseknek ajánlom elsősorban, akik képesek vállalni napi 15 percnyi önmagukkal foglalkozást egy nyugodt, biztonságos helyen. Tudatosabb serdülők ill. felnőttek számára hatékony módszer.

A tréning kiegészíthető pozitív szuggesztiók (sugallatok) beépítésével, melyek az önbizalom, reális önértékelés megerősítését is célozhatják. Szintén alkalmazok képhívó technikákat, melyek specifikus témák feldolgozását célozzák, illeszkedve a kliens egyéni szükségleteihez.

A progresszív relaxáció néhány alkalom alatt elsajátítható technika, mely az izmok feszítésének és lazításának váltakozásával segíti az ellazulás folyamatát. Szintén kiegészíthető pozitív szuggesztiókkal és képhívással. Kamaszkortól időskorig minden korosztály számára ajánlom.

A progresszív relaxáció gyerekek számára kidolgozott változata hamar elsajátítható, a kisebbeknek képi segítséggel teszi lehetővé az ellazulást. A tréning kognitív-viselkedésterápiás módszerekkel kiegészítve hatékony beavatkozás a 6-14 éves korosztály számára.