Családkonzultáció

Kinek ajánlom?

Minden olyan esetben, amikor valamelyik családtag, legtöbbször az egyik gyermek makacs tüneteket produkál, melyek rövid tanácsadás hatására nem szüntethetők meg, valószínűleg az egész családi rendszer működésében kell a hibát keresnünk. Kisgyermekek esetén ez a leghatékonyabb és leggyorsabb módja a változás elérésének, mivel ők függenek leginkább a szülőktől. A családkonzultáció intenzív módszer, elszántságot és aktivitás igényel a résztvevőktől, ám jóval gyorsabban érhetünk el eredményt, ha a családot egészében kezeljük, mintha csupán az egyik tagjával foglalkozunk.

Mi történik a pszichológus rendelőjében?

A család kéthetente, 1,5 órás alkalmakon találkozik a konzulenssel. Az első ülésen a konzulens kérdéseket tesz fel minden egyes családtagnak, amelyek segítségével feltérképezi a családi működést és kapcsolatrendszert. A tagokkal közösen megállapodik a folytatásban, majd otthoni feladatokat ad számukra. A következő alkalommal megbeszélik, hogyan sikerült elvégezni a feladatokat.

Mikor érdemes családkonzultációban gondolkodni?

Kisgyermek pszichés tüneteinek kezelése érdekében a családkonzultáció tűnik a leghatékonyabb megoldásnak. Ilyenek az alvás- és evészavarok, a bepisilés, bekakilás, viselkedésproblémák, fizikai ok nélküli testi tünetek, indokolatlan félelmek, szorongás.

Kiskamaszoknál a hirtelen iskolai teljesítményromlás, viselkedésproblémák, indokolatlan koncentrációs problémák, hangulatingadozások hátterében is állhatnak családi okok.

A serdülőkorral beköszöntő változások kezelésére is alkalmas lehet a családkonzultáció, különösen akkor, ha a kamasz nem hajlandó egyedül felvállalni az egyéni terápiát.

A családi életciklus változásai olyan krízissel járó folyamatok, melyek normálisan lezajlanak életünk során. Ugyanakkor könnyen elakadhat a család ilyenkor, és változás helyett stagnálhat egy állapotban. Melyek azok a családi életszakaszok, melyek provokálják a krízist?

  • Gyermek születése
  • Testvér születése
  • Gyermek óvodába kerülése
  • Iskolakezdés
  • Serdülőkor
  • A gyermek kirepülése a családi fészekből